Recepti za kolače, torte, slatka i slana peciva, sladolede i druge poslastice!

Tuesday, April 9, 2013

Bosanski lokum

Sastojci:Bosanski lokum Bosanski lokum

  • 3 bjelanca
  • 3 fildžana šećera u prahu
  • 250 gr margarina ili još bolje putera
  • 3 fildžana ulja
  • 100 gr kokosa
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • brašna po potrebi

Priprema:

3 bjelanca umutiti pjenasto sa 3 fildžana šećera u prahu. Potom dodati omekšan margarin ili piter i to fino izraditi. Zatim dodati 3 filldžana ulja, 100 gr kokosa, 1 prašak za pecivo, 1 vanilin šećer i brašna po potrebi toliko da se dobije tijesto koje se fino oblikuje, ne lijepi za ruke i nebude pretvrdo. Potom tijesto valjamo u oblik valjka debljine prsta i rezemo ih na jednake djelove. Peci lokume tj. lokumi se više suše u pećnici na 180 C toliko da se ispeku, ali i da zadrže svoju bjelinu. Pečene uvaljati u šećer u prah u koji mozete pomješati i vanila šećer. Držati lokume u metalnim kutijama predvidjenim za kekse, oni će iz dana u dan biti ukusniji, prhkiji….Po želji u tijesto ko voli možete dodati i mljevene orahe s tim što onda brašno umanjite.

Prijatno!

 

Recept preuzet sa tortekolaci.com

0 comments:

Post a Comment