Recepti za kolače, torte, slatka i slana peciva, sladolede i druge poslastice!

Monday, April 15, 2013

Havana sa visnjama

Sastojci:Havana sa visnjama Havana sa visnjama

Za podlogu sam umjesto kore koristila petit keks …

Za posipanje:

  • kompot od visanja tegla 750ml
  • 2 kasike gustina
  • 5-6 kasika secera

Ocijediti visnje iz kompota, pa u onu vodu od kompota dodati secer i kad provri dodati gustin. Kuhati uz stalno mijesanje dok se ne dobije fina glatka masa. Kad je kuhano dodati visnje i koristit kao posip s tim da ne dozvolite da se potpuno ohladi onako mlakasto sipajte.

Krema:

  • 1 l mlijeka
  • 250 g secera
  • 3 zelatina (10 g)
  • 1 l tecnog slaga

U mlijeko staviti secer i pustiti da provri, za to vrijeme rastopiti zelatinu po upustvu sa kesice. Kad je mlijeko provrilo sasuti zelatinu i jos malo mijesati (ne da vri). Skinuti i ohladiti prvo na sobnoj temepratupi, a zatim staviti u frizider i pustit da se zelatina stvrdne, vremenski odprilike 2-3 sata. Kad se zelatina stvrdla, posebno izmiksati slatko vrhnje i dodati mu smjesu sa zelatinom, pa miksati jos jedno 15 minuta.

Podijeliti smjesu na tri jednaka dijela. U serpu koju ste oblozili pvc folijom ili kalup za torte redjati bijelu masu i dodati jedan dio posipa koji ste isto podijelili na tri dijela, i tako do kraja raditi. Na vrh torte ako je u pitanju serpa staviti petit keks, a ako je kalup onda na dno. Ostavite u frizider najbolje je da prenoci, ali ako vam se zuri moze se izvaditi i nakom 3-4 sata. Izvadite toru iz kalupa i ukrasite po zelji, ja sam samo ukrasila slagom.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

0 comments:

Post a Comment