Recepti za kolače, torte, slatka i slana peciva, sladolede i druge poslastice!

Monday, April 22, 2013

Kakao mafini

Sastojci za mafine:kakao mafini Kakao mafini

  • 2 jaja
  • 200 gr. kristal šećera
  • 1,5 dcl. jogurta
  • 100 gr. rastopljenog margarina
  • 270 gr. oštrog brašna
  • 2 kašike kakao praha
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 100 gr. kandiranog ananasa
  • 100 gr. suvog grožđa
  • 200 gr. pekmeza od kajsije

Za glazuru:

  • 100 gr. čokolade za kuvanje
  • 4 kašika vode
  • 1 kašičica margarina
  • 1 kašika šećera u prahu

Priprema:

U kalup za mafine staviti papirne korpice (50x60x25).
Svih 12 otvora u kalupu za mafine namazati margarinom samo po rubu iznad korpice, da se testo prilikom pečenja ne bi zalepilo.
Suvo grožđe potopiti u vrelu vodu da nabubri.
Kandirani ananas potopiti u vrelu vodu i ostaviti 10 min. u vodi da omekša.
U blenderu usitniti ananas.
Mikserom penasto umutiti jaja i šećer, dodati jogurt i rastopljeni margarin i dalje mikserom mutiti.
Dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakao prahom te dobro mikserom umutiti da postane jednolična glatka smesa.
Na kraju dodati nabubrelo suvo grožđe i iseckani ananas.
Dobro varjačom umutiti.
U svaku korpicu staviti 1 kašiku umućene smese.
Na smesu u kalupu staviti kašiku pekmeza od kajsije, i na pekmez ponovo po 1 kašiku umućene smese.
Ostatak smese ravnomerno podeliti na 12 korpica.
Rernu zagrejati na 190 stepeni.
Mafine staviti da se peku 15 min.
Kada su pečeni malo ih okrenuti u kalupu, da se ne bi zalepili za kalup.
Kada se ohlade izvade se iz kalupa zajedno sa korpicom.

Izrada glazure:

Čokoladu iskidati na kockice i staviti u malu šerpicu, dodati vodu, prah šećer i margarin te na laganoj vatri otopiti uz stalno mešanje.
Svaki mafin sa gornje strane umakati u glazuru i stavljati na tacnu da se glazura stegne.
Pošto mi je ostalo malo narandžaste glazure, na čokoladnoj glazuri sam napravila male šare sa narandžastom glazurom od bele čokolade i posipala na svežu glazuru bele perlice.
Napomene: Kakao mafini su obično-neobični mafini koje ja radim sa seckanim kandiranim voćem, danas sa ananasom, i pekmezom od kajsija. Veoma su pikantnog ukusa i sočni.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

0 comments:

Post a Comment