Recepti za kolače, torte, slatka i slana peciva, sladolede i druge poslastice!

Thursday, June 6, 2013

Breskvice



Sastojci za tijesto:breskve Breskvice

  • 1 salica masti (2dcl)
  • 1 salica secera
  • pola salice mlijeka
  • 2 zutanjka
  • mala zlicica sode bikarbone
  • (moze umjesto sode 1 prasak za pecivo)
  • 5 salica brasna

Sastojci za fil:

  • 1 salica pekmeza od sljiva
  • sve mrvice od tijesta
  • 1 salica secera
  • pola salice mlijeka
  • malo ruma

Priprema:

UmjesiTI tijesto od masti, secera, mlijeka, zutanjaka i brasna sa sodom/praskom da se dobije glatka ujednacena masa. Od toga uzimati komadice (velicine manjeg oraha) oblikovati kuglice i peci 20 minuta na laganoj vatri. Kad su pecene malo ih ohladiti i mlake na donjoj strani izdubiti nozem. Sve mrvice koje nastanu prilikom kopanja umjesiti u fil i time puniti polovice ljepljeci jednu za drugu. Ostviti da odstoje da se krema u njima stegne i tada ih farbati u ekstrakt od maline (razrijeđen vodom) i valjati ih u secer (kristal).

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

0 comments:

Post a Comment