Recepti za kolače, torte, slatka i slana peciva, sladolede i druge poslastice!

Wednesday, June 26, 2013

Torta sa cokoladom i ribizlama

Sastojci za koru:torta sa čokoladom i ribizlama Torta sa cokoladom i ribizlama

  • 50 gr badema
  • 100 gr secera u prahu
  • 2 jaja
  • 100 gr maslaca
  • 1 kasika arome ruma
  • ribana korica limuna
  • 2 kasike Nutelle

Za krem:

  • 2 zumanca
  • 2 jaja
  • 40 gr secera
  • vanil secera
  • 200 gr cokolade
  • 4 dcl slatkog vrhnja
  • 100 gr Nutelle
  • 100 gr ribizli

Za dekoraciju:

  • slag krema od cokolade, cokolada i ribizle…

Priprema:

Izmiksati dobro jaja sa secerom.

Dodati maslac otopljen na pari, dodati Nutellu, aromu, koricu i bademe, sjediniti i ispeci koru u okruglom kalupu promjera 26 ili 28 cm.

Smjesa je dosta tecna, nema brasna koji bi je povezao, tako da se mora dugo peci.

Kada se ispece, ohladiti i premazati marmeladom od ribizli.

Izmiksati jaja, zumanca, secer i vanil secer a zatim ih kuhati na pari dok se ne stegne smjesa.

U toplu smjesu dodati cokoladu i mijesati dok se ne otopi a zatim ohladiti.

Izmiksati slatko vrhnje, dodati mu Nutellu i ohladjenu masu.

Preko kore staviti krem pa posuti ribizlama i tako naizmjenicno.

Tortu dekorisati slag kremom od cokolade, ribanom cokoladom ili komadicima lomljene cokolade i ribizlama…

Dobro ohladiti pa isjeci na parcad i posluziti.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

0 comments:

Post a Comment