Recepti za kolače, torte, slatka i slana peciva, sladolede i druge poslastice!

Tuesday, June 18, 2013

San od višanja i čokolade



Sastojci i priprema:san odvišanja i čokolade San od višanja i čokolade
(peći u limu 38×40-oko 40 min na 150°.)

Kora:

  • 10 bjelanjaka
  • 8 kašika šećera
  • 10 kašika brašna
  • 3 vanilin šećera
  • pola peciva
  • prstohvat soli
  • 100 gr sjeckane čokolade

Bjelanjke pjenasto umutiti sa prstohvatom soli. Dodati im secer i nastaviti mutiti mikserom. Dodati brasno pomjesano sa pola praska za pecivo, vanilu secer i cokoladu isjeckanu. Promjesati zlicom ne mikserom da bi se šam od bjelanjaka zadrzao. Koru ispeci na 150° u vecem plehu38×40 prethodno da je oblozen papirom za pecenje. Peci oko 40 minuta do zlatno rumene povrsine kore. Pecenu koru ohladiti, i rasjec na 2 djela.

Krema br. 2:

  • 1 tegla kompota višanja
  • 1 puding od vanilije
  • 2 vanilin šećera
  • 50 gr šećera
  • 2 kašike gustina

Skuhat puding, gustin i oba šećera u soku.
Dodat višnje, sjedinit i odmah sasut na pola kore.

Krema br. 1:

  • 10 žumanjaka
  • 150 gr šećera
  • 2 pudinga vanilije
  • 7 dl mlijeka
  • 100 gr čokolade
  • 3 vanilin šećera.
  • 250 gr maslaca

Skuhat u mlijeku umućene žumanjke, puding i oba šećera.
Neka se zgusne, dodat čokoladu.
Ohladit i dodat maslac. Sjedinit kremu.

Glazura:

  • 100 gr čokolade
  • 0,5 dl ulja

Redati: pola kore-krema br.2-drugi dio kore-krema br.1.
Prelit kolač glazurom i dobro ohladit. Isjeci kolac na kocke i posluziti.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

0 comments:

Post a Comment