Recepti za kolače, torte, slatka i slana peciva, sladolede i druge poslastice!

Wednesday, June 12, 2013

Ruzice od marcipana i badema



Sastojci:ruzice od marcipana Ruzice od marcipana i badema

  • 375 g r brasna
  • 20 gr svjezeg kvasca
  • 1dcl toplog mlijeka
  • 75 gr secera- malo soli
  • 2 jaja
  • 75 gr smeksanog margarina
  • 2 do 3 kapi ekstrakta od mandule

Sastojci za filovanje:

  • 3 jaja
  • 200gr marcipana neizradenog
  • 200 gr mljevenih badema
  • 3 dobre kasike marmalade od kajsije
  • 3 kasike secera u prahu
  • 2 kasike soka od limuna
  • saku listica od badema za posipavanje

Priprema:

Od gornjih sastojaka zamijesi glatko tijesto i pusti ga da odmara
45 minuta. Razvaljaj tijesto na pobrasnavitoj dasci i nafiluj sa filom
koji si pripremila: jaja, secer i marcipan mijesaj sa mljevenim bademima.
Sjedinjenu masu nanesi na razvaljano tijesto.
Zarolaj kao rolat i izrezi na 10 jednakih komada.
U namascenu i pobrasnavitu formu za tortu slazi izrezane dijelove
te pusti jos 15 minuta da se dize. Peci na 180 gradi 45 minuta.
Marmeladu ugrij (nesmije kuhati) i peceni kolac premazi jos vruc sa svih
strana. Secer u prahu izradi sa 1 kasikom limunovog soka i polako sjedini, i po potrebi dodaj jos soka.
Kremu od limuna rasporedi po pecenom kolacu i na kraju posipaj sa listicima od badema.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

0 comments:

Post a Comment