Recepti za kolače, torte, slatka i slana peciva, sladolede i druge poslastice!

Tuesday, June 18, 2013

Rolada s mrkvicama



Sastojci za tijesto:rolada pecivo sa mrkvom Rolada s mrkvicama

  • 500 g brasna glatkog
  • 1 kocka kvasca
  • 100 ml mlijeka
  • 124 g maslaca
  • 5 malih zlica secera
  • 1 vrecica vanilin secera
  • prstohvat soli
  • 2 kapi ruma
  • 1 svjezi limun ili narandza

Sastojci za nadjev:

  • 5 vecih mrkvica
  • malo hladne vode
  • 1 svjezi limun
  • 1 vrecica vanilin secera
  • 1 velika zlica kristal secera

Sastojci za premazivanje:

  • 1 jaje
  • 124 g maslaca

Priprema:

Prvo u zdjelici s mlakom vodom raspiti svjezi kvasac i poseceriti, promjesati pa pokriti krpom da upjeni. Za to vrijeme izvagati brasno i istopiti maslac, ugrijati mlijeko. U brasno umjesati suhe sastojke secer, vanilin secer i sol, sve povezati pa u maslac uliti mlijeko i promjesati. Malo prohladeno usuti u suhu smjesu i promjesati da bude mrvicasto, a potom uliti upjenjen kvasac i sve povezati. Ulijevati pomalo vode i zamjesiti glatko tijesto koje se ne ljepi za ruke uz dodavanje i brasna. Kad se zamjesi u zdjeli prebaciti na radnu povrsnu uz dodavanje malo brasna zamjesiti kompaktnu kuglu, vratiti u zdjelu, pobrasniti i ostaviti da se dize 20 minuta. Mrkvicu oprati oguliti i naribati na sitno ili krupno, pa politi vodom tolko da pokrije mrkvu. Poseceriti i dodati limun i vanilin secer, sve promjesati i poravnati odozgo u zdjeli. Kad se tijesto digne premjesiti u zdjle dobro, bez dodavanja brasna, pa na radnu plohu dobrih 20 minuta mjesiti da bude lakse razvaljati. Zagrijati pecnicu na 180 Cda se zagrije i odvajati velike lopte, pa valjati da nebude niti pretanko niti predebelo, osrednje debljine tijesto. Valjati u krug, pa u pravokutnik, pa obilato premazati rastopljenim maslacem i filovati mrkvicom. Zarolati od punjena prema sebi, slagati u pleh koji sam isto obilato kistom premazala s maslacem i tako dok se tijesto i nadjev ne potrose. Prije pecenja ostaviti 20 minuta prekriveno krpom da se se dobro digne, pa premazati s kistom razmucenim jajetom i na pecenje oko 30 minuta da bude ljepo zlatno odozgo.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

0 comments:

Post a Comment