Sastojci za biskvit:
- 3 jaja
- 3 kasike secera
- 3 kasike brasna
- 1/2 praska za pecivo
- 2 kasike kakaa
Fil:
- 200 ml slatkog vrhnja
- 100 gr bijele Milka cokolade
Dekoracija:
- 50 gr cokolade
- kasika margarina
- mala kasika ulja
- mala kasika mlijeka
- jagode
Priprema kore:
Umutiti bjelance u cvrstu smjesu. Umutiti zumance i secer i spojiti sa bjelancima. Prosijati brasno, prasak za pecivo i kakao i dodati u umucena jaja. Namazati kalup za torte, obloziti pek papirom, izasuti smjesu i peci oko 15 minuta na 150 stepeni. Kad se ispece koru odvojiti od papira, vratiti u kalup i zaliti sa 50 ml mlijeka u koje smo prethodno dodali malo kakaa i zagrijali ga.
Priprema fila:
Pola slatkog vrhnja (100 ml) malo zagrijati i u to dodati izlomljenu cokoladu. Mjesati dok ne bude jednolicna masa. Ostaviti da se ohladi. Ostatak vrhnja umutiti. Kad je smjesa sa cokoladom hladna mijesati je oko 5 min mikserom. Spojiti umuceno vrhnje i umucenu cokoladu. Izmjesati lagano kasikom.
Jagode isjeci na malo deblje ploske i poredati ih na unutrasnju stranu kalupa. Na biskvit nanijeti fil.
Malo zagrijati cokoladu, margarin i ulje. Mijesati dok se ne ujednaci i staviti preko fila. Ostatak jagoda poredati po vrhu.
Napomene: Torta se moze napraviti i sa podlogom tj. biskvitom od piskota, priprema traje krace. Piskote malo namociti u smjesu mlijeka i kakaa i poredati po dnu kalupa. Odloziti tortu par sati prije posluzenja na hladno, a potom je isjeci na parcad i posluziti.
Prijatno!
Recept preuzet sa tortekolaci.com
0 comments:
Post a Comment