Tijesto:
- 300 gr. brasna
- 150 ml. jogurta
- 1 kasika kvasca
- 50 gr. putera
- 2 kasike secera
- prstohvat soli
- malo mlake vode
- ulje za przenje
Agda:
- 300 gr. secera
- 150 ml. vode
- par sjemenki kardamona
Priprema:
Prvo skuhajte agdu i ostavite da se hladi.
Od gore navedeni satojaka zamjesite tijeso.
Ako je tijesto pretvrdo dodajte malkice mlake vode tek toliko da se sjedini.
Tijesto fino oblikujte i ostavite da izraste.
Kad je tijesto izraslo nauljite ruku pa ponovo primjesite tijesto.
Ponovo pustite da tijesto izraste.
U serpicu ili dubllju tavi stavite ulje da se grije (malo vise ulja,kao za krofne).
Od tijesta oblikujte loptice i valjuske pa stavljajte u vrelo ulje.
Cim ste stavili tijesto smanjite temperaturu i przite kao krofne sa svih strana.
Gotove loptice i valjuske vadite na papir da se ocjedi visak masnoce pa stavite u potpuno hladnu agdu i promjesajte.
Vadite iz agde u dublju posudu i ponavljajte postupak dok ne utrosite svo tijesto.
Kad ste sve zavrsili, prelite ostatkom agde, necim poklopite i pustite da se malkice prohladi, a i nemora pa posluzite i uzivajte!
Prijatno!
Recept preuzet sa tortekolaci.com
0 comments:
Post a Comment