Sastojci kora:
- 6 bjelanaca
- 10 kašika šećera
- 150 g. mljevenog lješnika (badema, oraha)
- 3 kašike prezli
Sastojci za fil:
- 1 l mlijeka
- 6 žumanaca
- 150 g šećera
- 3 pudinga od vanilije
- 250 g margarina
- 200 g čokolade za kuhanje
- 15 mančmelou keksa
- 12 malih čokoladnih kroasana
- 20-ak komada petit keksa
- 2 kesice šlaga ili 250 ml slatke pavlake
Priprema kore:
Umutiti bjelanca i šećer dok ne bude pjenasto, zatim dodati lješnik i prezle i umiješati kašikom. Peći na pek-papiru na 180 stepeni oko pola sata.
Za fil ukuvati pudinge i žumanaca u mlijeku i šećeru. U ohlađen fil dodati umućen margarin i fil podijeliti na pola. U pola kreme dodati istopljeno 200 g čokolade i izmrvljen biskvit (donji dio) mančmeloua, a druga polovina fila ostaje žuta.
Ređati: kora, pola čoko fila, mančmelou, druga polovina čoko fila, red keksa namočenog u sok, pola žutog fila, kroasani, druga polovina žutog fila i gore šlag.
Napomene: Kad se poređaju kroasani, blago ih pritisnuti, pa nanijti fil preko njih. Umjesto petita može i neki drugi keks po želji (piškote ili plazma, čajni kolutići).
Prijatno!
Recept preuzet sa tortekolaci.com
0 comments:
Post a Comment