Sastojci za testo:
- 250 g margarina
- 1 jaje
- 1 prašak za pecivo
- 1 čaša jogurta
- malo soli
- 450 g oštrog brašna
Sirup:
- 600 g šećera
- 0.5 l vode
- 1 limun
Priprema:
Najpre pripremiti sirup.
Pomešati vodu i šećer, zatim dodati 1 limun, isečen na kolutove. Kada sirup provri, kuvati ga još 8 -10 minuta, zatim skinuti sa ringle i ohladiti.
Za testo, umutiti margarin sobne temperature sa jajetom, pa zatim dodati čašu jogurta i nastaviti mešati. Na kraju postepeno dodavati brašno, kojem je dodan prašak za pecivo i so. Promešati varjačom, a zatim i na radnoj plohi, umesiti da bi se dobilo glatko testo.
Zatim otkidati, od testa, loptice (veličine većeg oraha), rastanjiti i staviti na rende, radi otiska šare. Krajeve rolati prema sredini i spojiti ih. U sredinu testa se može staviti i jezgro oraha/badema.
Urmašice slagati u nepodmazan pleh i peći na 200 C, dok ne porumene.
Zatim ih zaliti hladnim sirupom. U frižider i poslužiti ih rashlađene.
Prijatno!
Recept preuzet sa tortekolaci.com
0 comments:
Post a Comment