Sastojci:
- 400 g makarona
- 3-4 pločica za lazanje
- 300 g mlevene junetine
- 150 g sojinih ljuspica
- 2 veće glavice crnog luka
- 1 šargarepa
- 2 kašike maslinovog ulja
- 0,5 l kuvanog paradajza
- bosiljak
- majčina dušica
- 1 kockica za supu
- 1 dl crnog vina
- so, biber, vegeta
- 150 g kačkavalja
- pavlaka za kuvanje
Za bešamel sos:
- 4 kašike ulja
- 50 g brašna
- 4 dl mleka
- so, biber
- malo rendanog muskatnog oraščića
Priprema:
Prvo natopiti sojine ljuspice sa malo vode, tek tolikoda ljuspice ogreznu. Ostaviti 20 minuta da ljuspice nabubru.
Zagrejati maslinovo ulje, dodati mlevenu junetinu i sojine ljuspice, malo propržiti, dodati iseckan luk sa začinima i rendanu šargarepu, još malo proprđiti i naliti sa kuvanim paradajzom.
U to dodati 1 dl vode u kome je rastvorena kocka za supu, crno vino, so, biber i vegetu. Sve to kuvati na laganoj vatri minimum 30 minuta.
U međuvremenu napraviti bešamel sos: U zagrejano ulje dodati brašno i mešati dok ne dobije krem boju, pa dodati mleko, malo soli, bibera i malo narendanog muškatnog oraščića. Kuvati oko 7-8 minuta na laganoj vatri.
Posebno skuvati makarone i procediti. Pomešati ih sa skuvanim filom od mesa i paradajza.
U srednjoj đuveč tepsiji staviti polovinu makarona, poslagati pločice za lazanje, preliti bešamel sosom i odgore drugu polovinu makarona. Zatim preliti sa pavlakom za kuvanje i na kraju posuti narendanim kačkavaljem.
Peći oko 40 minuta na 180 stepeni.
Napomene: Pločice za lazanje ne treba prethodno kuvati.
Prijatno!
Recept preuzet sa tortekolaci.com
0 comments:
Post a Comment