Sastojci za koru:
- 1 šolja (solja je od 2 dl) ulja
- 1 šolja hladne vode
- 1 šolja šećera
- 4 kašike meda
- 2 šolje mljevenih oraha
- 2 šolje brašna
- 1 kafena kašičica sode-bikarbone
Sastojci za fil:
- 1 l soka “fante”
- 10 kašika šećera
- 5 pudinga od vanilije
- 2 margarina ( po 250 g.)
- 400 g. šećera u prahu
- 200 g. mljevenih oraha
- 200 g. čokolade za kuhanje
- 10 krem bananica
- 250 ml slatke pavlake za premazivanje torte
Priprema:
Pomiješati sve sastojke za koru, dobro sjediniti, istresti u pleh srednje veličine, na pek-papir i peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni, otprilike pola sata.
Skuvati pudinge u “fanti” sa 10 kašika šećera. Kad se fil ohladi dodati prethodno umućene margarine sa prah-šećerom, pa sve sjediniti i dobro umutiti. Zatim fil podijeliti na 3 jednaka dijela. U 1. dio dodati 200g. mljevenih oraha, u 2. dio 200 g. otopljene čokolade, a u 3. dio sjeckanih 10 bananica.
Redati: kora, fil sa orasima, fil sa čokoladom, fil sa bananicama. Gore i okolo staviti umućenu slatku pavlaku.
Napomene: Umjesto orasa može se staviti badem ili lješnik, po želji, a takođe i u dio fila sa krem- bananicama, umjesto njih može se usjeckati 200 g. žele bombona, i tako je jako ukusno. Tortu dobro ohladiti pre serviranja, preporuka je da se napravi uvecer tako da prenoci u frizideru.
Prijatno!
Recept preuzet sa tortekolaci.com
0 comments:
Post a Comment