Recepti za kolače, torte, slatka i slana peciva, sladolede i druge poslastice!

Thursday, May 23, 2013

Bijela jagoda torta



Sastojci za biskvit:jagoda torta Bijela jagoda torta

  • 3 jaja
  • 3 kasike secera
  • 3 kasike brasna
  • 1/2 praska za pecivo
  • 2 kasike kakaa

Fil:

  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 100 gr bijele Milka cokolade

Dekoracija:

  • 50 gr cokolade
  • kasika margarina
  • mala kasika ulja
  • mala kasika mlijeka
  • jagode

Priprema kore:

Umutiti bjelance u cvrstu smjesu. Umutiti zumance i secer i spojiti sa bjelancima. Prosijati brasno, prasak za pecivo i kakao i dodati u umucena jaja. Namazati kalup za torte, obloziti pek papirom, izasuti smjesu i peci oko 15 minuta na 150 stepeni. Kad se ispece koru odvojiti od papira, vratiti u kalup i zaliti sa 50 ml mlijeka u koje smo prethodno dodali malo kakaa i zagrijali ga.

Priprema fila:

Pola slatkog vrhnja (100 ml) malo zagrijati i u to dodati izlomljenu cokoladu. Mjesati dok ne bude jednolicna masa. Ostaviti da se ohladi. Ostatak vrhnja umutiti. Kad je smjesa sa cokoladom hladna mijesati je oko 5 min mikserom. Spojiti umuceno vrhnje i umucenu cokoladu. Izmjesati lagano kasikom.
Jagode isjeci na malo deblje ploske i poredati ih na unutrasnju stranu kalupa. Na biskvit nanijeti fil.
Malo zagrijati cokoladu, margarin i ulje. Mijesati dok se ne ujednaci i staviti preko fila. Ostatak jagoda poredati po vrhu.
Napomene: Torta se moze napraviti i sa podlogom tj. biskvitom od piskota, priprema traje krace. Piskote malo namociti u smjesu mlijeka i kakaa i poredati po dnu kalupa. Odloziti tortu par sati prije posluzenja na hladno, a potom je isjeci na parcad i posluziti.

Prijatno!

 

Recept preuzet sa tortekolaci.com

0 comments:

Post a Comment