Recepti za kolače, torte, slatka i slana peciva, sladolede i druge poslastice!

Friday, May 17, 2013

Čokoladna torta

Malo umjetničko djelo od čokolade……..coko Čokoladna torta

Biskvit:

  • 4 jaja
  • 1oo grama secera
  • 2oo grama maslaca
  • 15o grama cokolade za kuhanje
  • 7o grama ostrog brasna
  • 1/2 praska za pecivo

Umutite zumanjke sa secerom, dodajte otopljenu cokoladu, omeksali maslac, brasno sa praskom za pecivo i na kraju snijeg od bjelanjka koji rucno dodate u predhodnu masu. Masu za biskvit stavite u kalup za torte i pecite na 180 stepeni 3o minuta.

Zaljev:

  • 1 solja kafe
  • 3o ml ruma
  • 3o ml likera od visanja-visnjevaca

Sastavite kafu, liker i rum i nakon par minuta zalite ispeceni biskvit.

Cokoladni fil:

  • 3oo ml vrhnja za slag
  • 3oo grama cokolade za kuhanje

Vrhnje za slag zagrijete samo pazite ne smije provriti, dodajte cokoladu iskidanu na komadice i mijesajte cijelo vrijeme da dobijete jednu finu glatku kremu. Kremu ravnomjerno nanesite na biskvit, nakon par minuta kad se ohladi stavite je u frizider jer je potrebno nekoliko sati ili najlakse preko noci da se krema stisne kako bi mogli skinuti obruc za torte. Tortu mozete ukrasiti po zelji bilo cokoladnim bonbonama ili da napravite obruc ili mrezu od cokolade koju otopite na pari, dodate 2-3 kasike ulja da malo bude tecnija i onda na papiru koji ste izrezali od papira za pecenje s tim da ste izmjerili visinu i obim torte napravite ovakvu mrezu tako sto cete ili pomocu sprice ili jenostavno da cokoladu stavite u malu najlon kesicu pa napravite rupicu kroz koju istiskate cokoladu i pravite mrezu. Kad se cokolada dovoljno stvrdne na papiru da se nece razliti sad papir omotate oko torte, naravno cokolada ide na tortu, stavite u frizider i nakon sat-dva lagano skinete papir, a mreza ce ostati na torti.

Prijatno uz cokoladno!

čokoladna torta1 Čokoladna torta

 

Recept preuzet sa tortekolaci.com

0 comments:

Post a Comment