Recepti za kolače, torte, slatka i slana peciva, sladolede i druge poslastice!

Saturday, May 11, 2013

Mantije

Sastojci potrebno za testo:mantije1 Mantije

  • 600 gr brašna
  • 1 jaje
  • 2-3 dl mlake vode
  • 1 kašika ulja
  • 2 kašičice soli
  • potrebno za fil:
  • 500 gr mlevene junetine
  • 1 glavica crnog luka
  • ulje, so, biber, slaka paprika

Preliv:

  • 1 čaša jogurta
  • 1 čaša kisele pavlake
  • 2-3 čena belog luka
  • još:
  • 100 gr margarina
  • 3 kašike ulja

Priprema:

U vanglicu sipajte brašno, so, ulje, jaje i postepeno dodajite mlaku vodu i mesite testo rukom. Zamesite mekše testo. Istresite na radnu površinu i premažite gornju stranu sa malo ulja. Pokrijte krpom i ostavite da stoji pola sata.
U tiganj sipajte malo ulja i kada se ugreje sipajte sitno seckan crni luk i pržite dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte mleveno meso i dinstajte desetak minuta. Začinite po ukusu i ostavite da se ohladi.
Testo podelite na 15 loptica, oblikujte i svaku rasklagijajte u veličinu plitkog tanjira. Otopite margarin i ulje. Premažite 4 jufke, redjajući jednu na drugu, zatim stavite petu, ali nju ne premazujete. Tako ponovite još dva puta, dobijćete 3 gomile po 5 jufki. Ostavite da stoji pola sata. Jednu gomilu rasklagijajte sto tanje i podelite na 15 kvadrata. Na svaki kvadrat stavite po kašiku fila i presavijte dijagonalno, sa obe strane, tako da ćete dobiti oblik paketića. Otopljenim margarinom i uljem premažite pleh ili tepsiju, i ređajte savijene mantije s’ tim što ćete preklop okrenuti dole. Isto uradite i sa preostale dve gomile. Savijene i složene mantije premažite ostatkom otopljenog margarina i ulja. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni 15 minuta zatim smanjite na 180 stepeni i pecite još 15 minuta.
Pomešajte jogurt i pavlaku, dodajte izgnječen beli luk (ja ga nisam stavljala). Prelijte pečene mantije i ostavit desetak minuta u toploj rerni da upiju preliv.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

0 comments:

Post a Comment