Recepti za kolače, torte, slatka i slana peciva, sladolede i druge poslastice!

Monday, May 13, 2013

Tuniski kolac sa narandzom

Za podlogu:osvezavajuce kocke Tuniski kolac sa narandzom

  • 200 gr. seckanih oraha

Za testo:

  • 6 belanaca
  • malo soli
  • 250 gr. kristal šećera
  • 150 gr. marmelade od šipka

Za kremu:

  • 6 žumanaca
  • 200 gr. kristal šećera
  • 2 kesice vanili šećera – burbon
  • 120 gr. pšeničnog griza
  • 500 ml. mleka
  • 250 gr. margarina
  • 2 kašike umućenog šlaga

Za voćni premaz preko kreme:

  • 4 narandže
  • 2 kašike meda
  • 2 kesice preliva za tortu-svetlog
  • 2 dl. soka od narandži i vode

Za premaz:

  • 500 ml. toping baze ili slatke pavlake

Priprema:

Orahe sitno iseckati , može i blenderom.
Tepsiju od rerne namazati margarinom i obložiti papirom za pečenje.
Papir za pečenje, dno i stranice namazati margarinom, označiti veličinu na 28cm. x 35 cm., te celom označenom površinom staviti seckane orahe (na papir prsta debljine).

Priprema testa:

Belanca sa malo soli mikserom umutiti u tvrd sneg, dodati šećer pa mikserom dobro umutiti i na kraju dodati marmeladu od šipka i dobro mikserom umutiti.
Umućena belanca ravnomerno premazati preko oraha u tepsiji.
Staviti peći u zagrejanu rernu na 150 C. i peći 20 minuta.
Pečeno testo lagano preneti na ravnu površinu – NE OKRETATI (orasi ostaju na dnu), osloboditi od papira samo stranice, a dno (gde su orasi) ostaje na papiru, polako preneti na tacnu za posluživanie i pustitit da se ohladi.

Priprema želiranih narandži:

Narandže oprati i rendisati koru, paziti da se ne zahvati beli deo jer je gorak, zatim ih oljuštiti, iseći na kriške, pa na sitne kockice.
Iseckane narandže staviti u cedilo nad posudom da se malo iscede (oko pola sata).
Izmeriti sok od narandže i dopuniti vodom do 2 dcl.
Preliv za tortu staviti u šolju i dodati sok sa vodom te promešati da ne bude grudvica.
Na dno šerpe staviti med i pripremljen preliv za tortu te na laganoj vatri kuvati oko 5 min,. dodati iseckane narandže i koru od narandži i uz neprestano mešanje kuvati oko 10 min. da se malo želira (ne sme da provri).
Želirane narandže pustiti da se ohlade.

Priprema kreme:

Mikserom umutiti žumanca sa šećerom i vanili šećerom.
Od pola litre mleka izdvojiti 1 dl. i preliti preko griza i razmutiti.
Tako pripremljen griz dodati u umućena žumanca i mikserom sjediniti.
Ostalo mleko zakuhati i u vrelo mleko umutiti kremu od žumanaca i griza i kuvati oko 10 – 15 min.
Kada se skuva, pustiti da se ohladi.
Umutiti šlag od toping baze ili slatke pavlake.
U ohlađenu kremu dodati razrađen margarin i mikserom umutiti.
Na kraju varjačom umešati 2 kašike šlaga.

Testo prvo premazati kremom, i nozem ili koncem na kremi označiti parčad kolača, da se na kraju dobije 28 parčadi kolača veličine 7cm.x5cm. (stranicu dužine 28. cm. podeliti na 4 dela po 7 cm. svaki, a stranicu dužine 35 cm. podeliti na 7 delova po 5 cm. svaki).

Na sredinu svakog označenog parčeta kolača na kremu staviti kašičicu želiranih narandži.

Na želirane narandže staviti šlag, i ponovo označiti parčad kolača nožem ili koncem, ukrasiti prema želji i staviti u frižider da se ohladi.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

0 comments:

Post a Comment