Recepti za kolače, torte, slatka i slana peciva, sladolede i druge poslastice!

Friday, May 10, 2013

Ekleri

Sastojci potrebno za eklere:profiterole ekleri Ekleri

  • 400 gr vode
  • 100 gr ulja
  • 300 gr brasna
  • 1 prasak za pecivo
  • 5 jaja srednje velicine

Sastojci za fil:

  • 5 zumanaca
  • 10 kasika secera
  • 8 kasika brasna
  • 1 l mleka
  • 80 gr margarina
  • 2 vanil secera
  • 150 gr cokolade
  • 7 kasika ulja

Priprema:

Vodu i ulje sipajte u šerpu i staviti na vatru da provri, kada provri skinite sa šporeta i dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. Sjedinite masu varjačom i dobro ohladite. U hladnu masu dodajite jedno po jedno jaje i mutite mikserom. Dobijenu masu sipajte u špric, istiskajte po 7 cm na nepodmazan pleh. Pecite neotvarajući rernu na 180 stepeni 25 minuta.
Od 1 litre mleka odvojte 2 dl a ostatak stavite da provri. Umutite zumanca sa secerom, dodajte brasno i dobro sjedinite sa 2 dl mleka. Kada mleko provri sipajte razmucena zumanca i kuvajte neprestano mesajuci oko 15 minuta. Ostaviti da se ohladi, pa dodajte umucen margarin sa vanil secerom.
Ohladjene eklere rasecite i punite filom uz pomoc sprica za torte, i svaki preklopite. Otopite cokoladu sa uljem i prelijte svaki ekler.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

0 comments:

Post a Comment