Recepti za kolače, torte, slatka i slana peciva, sladolede i druge poslastice!

Saturday, May 11, 2013

Lazanje sa makaronama

Sastojci:lazanje od makarona Lazanje sa makaronama

  • 400 g makarona
  • 3-4 pločica za lazanje
  • 300 g mlevene junetine
  • 150 g sojinih ljuspica
  • 2 veće glavice crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 0,5 l kuvanog paradajza
  • bosiljak
  • majčina dušica
  • 1 kockica za supu
  • 1 dl crnog vina
  • so, biber, vegeta
  • 150 g kačkavalja
  • pavlaka za kuvanje

Za bešamel sos:

  • 4 kašike ulja
  • 50 g brašna
  • 4 dl mleka
  • so, biber
  • malo rendanog muskatnog oraščića

Priprema:

Prvo natopiti sojine ljuspice sa malo vode, tek tolikoda ljuspice ogreznu. Ostaviti 20 minuta da ljuspice nabubru.
Zagrejati maslinovo ulje, dodati mlevenu junetinu i sojine ljuspice, malo propržiti, dodati iseckan luk sa začinima i rendanu šargarepu, još malo proprđiti i naliti sa kuvanim paradajzom.
U to dodati 1 dl vode u kome je rastvorena kocka za supu, crno vino, so, biber i vegetu. Sve to kuvati na laganoj vatri minimum 30 minuta.
U međuvremenu napraviti bešamel sos: U zagrejano ulje dodati brašno i mešati dok ne dobije krem boju, pa dodati mleko, malo soli, bibera i malo narendanog muškatnog oraščića. Kuvati oko 7-8 minuta na laganoj vatri.
Posebno skuvati makarone i procediti. Pomešati ih sa skuvanim filom od mesa i paradajza.
U srednjoj đuveč tepsiji staviti polovinu makarona, poslagati pločice za lazanje, preliti bešamel sosom i odgore drugu polovinu makarona. Zatim preliti sa pavlakom za kuvanje i na kraju posuti narendanim kačkavaljem.
Peći oko 40 minuta na 180 stepeni.
Napomene: Pločice za lazanje ne treba prethodno kuvati.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

0 comments:

Post a Comment